MB0043 –Human Resource Management

Dear students get fully solved assignments
call us at :- 08263069601 
            or
mail us at  help.mbaassignments@gmail.com
Fall/August 2012
Master of Business Administration- MBA Semester 1
MB0043 –Human Resource Management – 4 Credits
(Book ID:B1626)
Assignment Set- 1 (60 Marks)
Note: Each Question carries 10 marks. Answer all the questions.
Q1.Explain the role of HR executives in an organisation.
Answer : Human resources (HR) executives are professionals with a high-profile job to do. They play an integral part in a company’s management of personnel and serve as the head of the HR department. Strategic Functions
Q2.What are the steps involved in HR planning?
Answer :  The steps for effective HR planning encompass demand forecasting, supply forecasting, audit, reconciliation or affecting a demand-supply fit, and control.
Q3.What are the different types of on-the-job and off-the-job training?
Answer : On-the-job training
Trainings in an organization can be divided to two broad types. They are on-the-job trainings and off-the-job trainings. These on-the-job trainings are given to the employees while they are conducting their regular works at the same places. In
Q4.What are the benefits of carrying out performance appraisal in organisations?
Answer : Performance appraisal may be defined as an evaluation made by the employer or the top management. The purpose of implementing or carrying out performance appraisal activity is to judge the overall performance of the employees in the business organization. It is by means of this activity that the aspects, whether the
Q5.What are the methods of carrying out job analysis?
Answer : What is Job Analysis?
Job analysis is a systematic exploration of the activities within a job. It is a technical procedure, one that is used to define the duties, responsibilities and accountabilities of a job.
Q6.Ms.Varuna Agawam is the HR Manager of Milestones Put Ltd. She wants to ensure that employee discipline is well maintained. What are the important principles that have to be observed in the maintenance of discipline?
Answer :
Since, disciplinary measures have serious implications for employees; they often are based on the principles of being fair, just and acceptable to employees and, where applicable, the union as well. It cannot be enforced or imposed on employees, as history has proved, it never benefits anyone. So one of the most significant transformations that has impacted the workplace in the past few years is the ‘reinstatement’ of discipline in a
Dear students get fully solved assignments
call us at :- 08263069601 
            or
mail us at  help.mbaassignments@gmail.com
Fall/August 2012
Master of Business Administration- MBA Semester 1
MB0038 –Management Process and Organizational Behaviour – 4 Credits
(Book ID:B1621)
Assignment Set- 2 (60 Marks)
Note: Each Question carries 10 marks. Answer all the questions.
Q1.Explain the elements of a career planning programme.
Answer : Elements of Career Planning Programs
Though programs differ, four distinct elements of career planning programs emerge. They include (1) individual assessments of abilities, interests, career needs, and goals;
(2)
Q2.Explain the application of HRIS in human resource management.
Answer :  The Human Resource Information System (HRIS) is a software or online solution for the data entry, data tracking, and data information needs of the Human Resources, payroll, management, and accounting functions within a business. Normally packaged as a data base, hundreds of companies sell some form of HRIS and every HRIS has different capabilities. Pick your HRIS carefully based on the capabilities you need
Q3.What are the factors that affect recruitment?
Answer : Introduction
Recruitment is defined as a process of searching for prospective employees and stimulating them to apply for jobs in the organization. Recruitment is defined as, “a process to discover the sources of manpower to meet the requirements of the staffing schedule and to employ effective measures for attracting that manpower in adequate numbers to facilitate effective selection of an efficient workforce.”
Q4.Write a short note on minimum wage, fair wage and living wage.
Answer : Wages have been classified into three categories:
(1) Living wages                (2) Minimum wages (3) Fair wages
(1)          Living Wages-
Q5.List the advantages and limitations of job evaluation.
Answer :  Job evaluations are performed for several reasons, most commonly to determine the monetary value of a job with a company. A second common reason is to discover overlapping jobs that cause two or more workers to perform the same duty. Thirdly, evaluations can uncover work flow gaps that can slow production. Two of the most common job evaluation methods are job ranking and the points method.
Q6.Mr.Ajit Sakkara is the HR Manager of a BPO. He feels that the organisation must provide flexi timing for the employees as an HR initiative. What are benefits that you feel Mr.Ajit’s initiative will bring to the organisation and to the employees?
Answer :
Many organizations recognize that a diverse workforce helps the organization understand and respond to the needs of an increasingly diverse client base. Diversity at all levels allows the organization to be responsive to the needs of the community it serves in three areas of customer service: at the strategy level where strategic decisions about organizational direction and service delivery are made; at the design level
Dear students get fully solved assignments
call us at :- 08263069601 
            or
mail us at  help.mbaassignments@gmail.com
About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 47 other followers

%d bloggers like this: